Veelgestelde vragen over het STAP-budget | LOI (2023)

Actueel

Hoe vraag ik STAP-budget aan (stap voor stap-uitleg)?

STAP-budget aanvragen bij UWV doe je via www.stapuwv.nl. Hoe dit werkt, zie je in deze instructie.

Wanneer ontvang ik mijn STAP-aanmeldingsbewijs?

Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs vóór 28 februari. Gelden er vooropleidingseisen voor de opleiding van je keuze? Houd er dan rekening mee dat we enkele dagen nodig hebben om je vooropleidingsdocumenten te beoordelen. Het kan dan dus iets langer duren voordat je het STAP-aanmeldingsbewijs ontvangt.

Ik heb van UWV onterecht bericht gekregen dat mijn STAP-aanvraag is ingetrokken. Wat moet ik doen?

In sommige gevallen moet UWV een aantal administratieve zaken rondom je STAP-aanvraag uitzoeken en herstellen. Dit kan ertoe leiden dat je onterecht bericht ontvangt dat je STAP-aanvraag is geannuleerd. Geen zorgen! Dit wordt veroorzaakt doordat je aanvraag wordt ingetrokken en vervangen door een correcte aanvraag. Je hoeft hier niets voor te doen.

Zodra je inschrijving met STAP-subsidie door ons is verwerkt, ontvang je van ons per e-mail een definitieve inschrijfbevestiging en je inloggegevens voor de online leeromgeving LOI Campus. Je lesmateriaal ontvang je per post bij de start van de opleiding.

Wij vragen je dan ook om nog even geduld te hebben en om ons op dit moment niet te bellen of mailen met vragen over de status van je inschrijving.

Mijn aanvraag is "voorlopig toegekend", wat betekent dat?

De melding "voorlopig toegekend" betekent dat de subsidie is toegekend, op voorwaarde dat de opleiding (of een evenredig deel daarvan) ook echt wordt gevolgd. Je moet de opleiding afronden of voldoende studievoortgang boeken.

Na afloop van de scholing, of het eerste jaar van de scholing, vindt hierop een controle plaats. Heb je voldoende studievoortgang geboekt? Dan wordt de subsidie definitief toegekend. Is dit niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen.

Het STAP-budget was al op toen ik mijn aanvraag deed. Kan ik in het volgende tijdvak opnieuw een aanvraag indienen?

Ja, dat kan zeker. Neem in dat geval contact met ons op om de startdatum van je opleiding aan te passen. We raden je aan om dit op tijd te doen, zodat je je budgetaanvraag direct bij UWV kunt indienen zodra het volgende tijdvak opengaat.

De startdatum in het aanmeldportaal komt niet overeen met het STAP-aanmeldingsbewijs. Wat nu?

Het kan zijn dat de datum die op het STAP-aanmeldingsbewijs staat niet te kiezen is bij de aanvraag. Dit is niet erg. Op het moment dat de subsidie wordt toegekend, wordt deze datum gelijkgetrokken. Je hoeft hier dus niets voor te doen.

Mijn opleiding staat niet in het scholingsregister van UWV. Hoe kan ik nu STAP-budget aanvragen?

Alle opleidingen die LOI met STAP-budget aanbiedt, staan in het STAP-scholingsregister van UWV. Bij de eerste aanvraagronde hebben wij gemerkt dat de zoekfilters niet optimaal werkten en daardoor niet alle opleidingen te vinden waren. Het kan helpen om een deel van de opleidingsnaam in te voeren en daarmee te zoeken. Controleer dan wel altijd goed of je de juiste opleiding selecteert. Heb je een andere opleiding geselecteerd om de aanvraag af te ronden? Dit wordt na goedkeuring van de aanvraag automatisch gecorrigeerd naar de opleiding die op het STAP-aanmeldingsbewijs vermeld is. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Algemeen

Hoe werkt STAP?

De STAP-regeling is heel eenvoudig. Schrijf je in voor de LOI-opleiding van je keuze. Vervolgens vraag je het STAP-budget aan bij UWV. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan betaalt UWV je opleiding, tot een maximum van € 1.000,-.

(Video) Hoe vraag ik STAP-budget aan?

Ik ben al gestart met een opleiding. Kan ik alsnog STAP-budget aanvragen?

Je kunt alleen STAP-budget aanvragen bij een nieuwe inschrijving. Het is dus niet mogelijk om achteraf STAP-budget aan te vragen voor een opleiding die je al volgt.

Kan ik met het STAP-budget ook kiezen voor twee korte opleidingen?

Je kunt één keer per jaar STAP-budget ontvangen voor één opleiding. Is de opleiding niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan, voordat je je inschrijft, of er een LOI-opleiding is die beter aansluit op je wensen. Onze studieadviseurs helpen je graag. Bel gerust (071) 545 1234.

Houd er wel rekening mee dat een al toegekende subsidie niet naar een andere opleiding kan worden overgezet. Daarnaast kan UWV bij onvoldoende studievoortgang de al toegekende subsidie bij je terugvorderen.

Ik wil bij mijn STAP-inschrijving ook een vrijstelling aanvragen. Kan dat?

Het aanvragen van vrijstellingen kan in dit geval alleen vóórdat je je inschrijft voor een opleiding. Wordt je vrijstelling toegekend, dan kun je deze vervolgens verzilveren bij je STAP-aanmelding. Een eventuele vrijstellingskorting wordt dan direct verrekend, zodat het juiste bedrag bij de subsidieaanvraag wordt doorgegeven.

Inschrijven opleiding

Hoe schrijf ik me in voor een opleiding met STAP-budget?

Inschrijven voor een opleiding kan gewoon via loi.nl. Bij iedere opleiding staat vermeld of deze onder het STAP-budget valt. Kies bij je inschrijving voor ‘Inschrijven met STAP’ en vul het inschrijfformulier in.

Je ontvangt van ons vervolgens een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit heb je nodig om je STAP-aanvraag in te dienen bij UWV.

Kan ik mijn STAP-aanmelding herroepen?

Heb je je ingeschreven met STAP-budget en wil je je inschrijving annuleren? Dit kun je het beste zelf regelen op deze pagina. Vanwege grote drukte aan de telefoon adviseren we je om hiervoor niet te bellen.

Hoe kan ik de gegevens van mijn STAP-aanmelding wijzigen?

Heb je je ingeschreven met STAP-budget en wil je je gegevens wijzigen? Geef dit dan aan op het contactformulier. Vanwege grote drukte aan de telefoon adviseren we je om hiervoor niet te bellen.

Aanvragen STAP-budget

Waar kan ik STAP-budget aanvragen?

Je vraagt het STAP-budget online aan via www.stapuwv.nl. Voor het eerstvolgende tijdvak kan dit op 28 februari 2023. Het portaal opent om 10:00 uur. Ga ruim voor 10:00 naar www.stapuwv.nl en klik op 'Aanvragen STAP-budget'. Om je aanvraag in te dienen heb je een DigiD nodig. Heb je geen DigiD? Vraag deze dan op tijd aan. Ook heb je het STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Dit ontvang je van ons na aanmelding.

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 28 februari 2023 om 10:00 uur. Het budget is beperkt en op = op. Houd er rekening mee dat je per kalenderjaar één keer STAP-budget kunt ontvangen.

(Video) Het herstelproces: Uitbetaling 30.000 euro

Belangrijk! Ga ruim vóór 10:00 uur naar www.stapuwv.nl

We raden je aan om ruim van tevoren naar www.stapuwv.nl te gaan en te klikken op ‘Aanvragen STAP-budget’. Hoe eerder, hoe beter. Je wordt dan om 10:00 direct aan de wachtrij toegevoegd. Wanneer je pas om 10:00 uur inlogt, is er een grote kans dat het STAP-budget op is voordat je aan de beurt bent. Ga dus zo vroeg mogelijk naar www.stapuwv.nl, klik op ‘Aanvragen STAP-budget’ en ververs je browser niet meer.

Wat is het beste moment om mijn STAP-aanvraag in te dienen?

De belangstelling voor het STAP-budget is enorm. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je er vroeg bij bent en je aanvraag goed voorbereidt. Zorg dus dat je je op tijd inschrijft voor de opleiding van je keuze en houd bij je aanvraag je STAP-aanmeldingsbewijs en je DigiD bij de hand.

Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 28 februari om 10:00 uur.

Belangrijk! Ga ruim vóór 10:00 uur naar stapuwv.nl

We raden je aan om ruim van tevoren naar www.stapuwv.nl te gaan en te klikken op ‘Aanvragen STAP-budget’. Hoe eerder, hoe beter. Je wordt dan om 10:00 direct aan de wachtrij toegevoegd. Wanneer je pas om 10:00 uur inlogt, is er een grote kans dat het STAP-budget op is voordat je aan de beurt bent. Ga dus zo vroeg mogelijk naar www.stapuwv.nl, klik op ‘Aanvragen STAP-budget’ en ververs je browser niet meer.

Hoe vraag ik STAP-budget aan (stap voor stap-uitleg)?

STAP-budget aanvragen bij UWV doe je via www.stapuwv.nl. Hoe dit werkt, zie je in deze instructie.

Wat heb ik nodig om mijn aanvraag in te dienen bij UWV?

Om je subsidie-aanvraag in te dienen bij UWV heb je het volgende nodig:

 • Je DigiD. Heb je (nog) geen DigiD, vraag deze dan tijdig aan.
 • Het STAP-aanmeldingsbewijs. Dit ontvang je van ons per e-mail na aanmelding en, wanneer dat voor jouw opleiding van toepassing is, goedkeuring van je vooropleidingsgegevens.

Wanneer hoor ik of mijn STAP-aanvraag is goedgekeurd?

Subsidie-aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Daarbij geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ We raden je dan ook aan om je aanvraag direct bij de start van een tijdvak in te dienen.

UWV beoordeelt je aanvraag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen vier weken. Log in op stapuwv.nl en kijk onder ‘Mijn aanvragen’ om de status van je aanvraag te bekijken.

Mijn aanvraag is goedgekeurd door UWV. Hoe gaat het nu verder?

Is je aanvraag goedgekeurd door UWV? Gefeliciteerd! Zodra wij alle informatie van UWV hebben, verwerken wij je inschrijving. Wanneer deze is verwerkt, ontvang je van ons per e-mail een definitieve inschrijfbevestiging en je inloggegevens voor de online leeromgeving LOI Campus. Je kunt vervolgens op de gekozen startdatum beginnen met je opleiding. Eerder met de opleiding starten is niet mogelijk.

Vanwege de grote belangstelling kan het even duren voordat je bericht van ons krijgt. We verwachten dat iedereen op de gekozen startdatum met de opleiding kan starten. Wij vragen je om ons bericht af te wachten.

Wat gebeurt er als mijn STAP-aanvraag wordt afgekeurd?

Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We maken je inschrijving pas definitief als het STAP-budget is toegekend.

Is het budget voor een tijdvak op? Dan kun je in het volgende tijdvak gewoon een nieuwe STAP-aanvraag indienen bij UWV. Wel moet de startdatum op het STAP-aanmeldingsbewijs dan worden gewijzigd. Dat gaat het snelst via dit formulier. Vanwege drukte aan de telefoon adviseren we je om hiervoor niet te bellen.

Krijgt de LOI ook bericht als UWV mijn STAP-aanvraag heeft beoordeeld?

De LOI krijgt alleen bericht van UWV als de subsidie is toegekend. Je ontvangt dan van ons een bevestiging van je definitieve inschrijving. Is je aanvraag afgewezen? Dan ontvangt de LOI geen bericht van UWV en zal je inschrijving ook niet definitief worden gemaakt. Wil je je inschrijving in dat geval definitief maken zonder STAP-subsidie? Neem dan contact met ons op.

Voorwaarden

Wat zijn de voorwaarden voor het STAP-budget?

Voor het aanvragen van STAP-subsidie gelden de volgende voorwaarden:

 • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
 • Je woont in Nederland.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt het STAP-budget wel combineren met het Levenlanglerenkrediet.
 • Je ontvangt voor die kosten van je opleiding waarvoor je STAP-budget aanvraagt, nu of later geen bijdrage van iemand anders dan UWV.
 • Het startmoment van je opleiding ligt minimaal vier weken na het indienen van je aanvraag en maximaal drie maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn.
 • Je hebt dit kalenderjaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.
 • Om je recht op STAP-budget te behouden, moet je de opleiding aantoonbaar hebben gevolgd. Is dit niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen.
 • Je kunt per jaar voor één opleiding STAP-budget aanvragen. Het is niet mogelijk om meerdere opleidingen met STAP-subsidie te volgen.

Kijk voor alle voorwaarden op stapuwv.nl

Wanneer kan ik starten met mijn opleiding?

De startdatum van je opleiding moet minimaal 4 weken na het indienen van je aanvraag bij UWV liggen en maximaal 3 maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn.

Hoe controleert UWV mijn studievoortgang?

Om je recht op STAP-subsidie te behouden, moet je voldoende studievoortgang hebben geboekt. De LOI levert hierover informatie aan bij UWV.

Let op

Op het STAP-aanmeldingsformulier dat je van de LOI hebt ontvangen staat de einddatum serviceduur vermeld. Dat betekent dat je tot die datum hebt om je opleiding volledig af te ronden bij de LOI. De datum die UWV aanhoudt als einddatum van (het eerste jaar van) de scholing, vind je op de toekenningsbrief die je van UWV hebt ontvangen. Deze brief vind je ook door in te loggen op stapuwv.nl.

Kan ik het STAP-budget ook gebruiken voor een meerjarige opleiding?

Ja, dat kan. Je kunt op dit moment echter maar één keer STAP-subsidie ontvangen voor je opleiding.

Kan ik mijn inschrijving nog annuleren als ik geen STAP-budget krijg?

Je inschrijving wordt pas definitief gemaakt als UWV je STAP-budgetaanvraag heeft goedgekeurd. Wordt je aanvraag afgewezen, dan vervalt je aanmelding voor de opleiding. Je loopt dus geen enkel risico.

Ik woon in het buitenland. Kan ik dan ook een LOI-opleiding volgen met STAP-subsidie?

Nee, dit is helaas niet mogelijk.

Wat gebeurt er als ik mijn opleiding niet afmaak?

Om je recht op subsidie te behouden moet je de opleiding ook echt volgen. Dat betekent niet altijd dat je het diploma behaald moet hebben. Wel moet de LOI bij UWV kunnen aantonen dat je hebt gestudeerd en voldoende studievoortgang hebt geboekt. Wanneer je de opleiding niet hebt gevolgd, kan UWV de subsidie bij je terugvorderen.

Kan ik bij alle LOI-opleidingen STAP-budget aanvragen?

Je kunt bij de meeste LOI-opleidingen STAP-budget aanvragen. Je herkent ze aan het STAP-logo op de opleidingspagina. Wanneer dit logo niet bij de opleiding staat, kun je deze opleiding helaas (nog) niet volgen met STAP-subsidie.

Let op: de STAP-regeling geldt niet voor hobbycursussen en voortgezet onderwijs.

Hoeveel je zelf eventueel nog bij moet betalen, zie je tijdens je inschrijving op het inschrijfformulier. Houd er rekening mee dat eventuele externe examenkosten niet onder het STAP-budget vallen.

Kosteloos met STAPMet 1000 euro STAP-subsidie

Kan ik het STAP-budget combineren met andere subsidies of financiële regelingen?

Je kunt het STAP-budget niet combineren met studiefinanciering, een lerarenbeurs of een tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je mag het STAP-budget wel combineren met het Levenlanglerenkrediet.

Ik heb STAP-budget toegekend gekregen. Kan ik mijn opleiding nog omzetten van klassikaal naar afstand of andersom?

Na aanvraag/toekenning van STAP-budget is het niet meer mogelijk om de opleidingsvorm te wijzigen. De opleiding die op het STAP-aanmeldingsbewijs genoemd wordt, is de opleiding waarvoor het toegekende STAP-budget geldig is.

(Video) BECOME VERY RICH [Listen Before 2023] - Music Attracting Money, Listen to 10 Minutes Money Come in
(Video) شرح التقديم على منحة الالف يورو STAP Budget

Financieel

Hoeveel STAP-subsidie kan ik aanvragen?

De STAP-subsidie bedraagt maximaal € 1.000,-. Kost je opleiding minder dan € 1.000,-, dan betaalt UWV je volledige opleiding. Kost de opleiding meer dan € 1.000,-, dan betaal je alleen het restbedrag zelf. Je kunt slechts 1 keer per jaar STAP-subsidie aanvragen voor 1 opleiding.

Houd er rekening mee dat het STAP-budget alleen geldt voor het les- of collegegeld en de examenkosten die je aan de LOI betaalt. Eventuele examenkosten die je aan een externe instantie betaalt, vallen niet onder de STAP-regeling.

Hoe wordt de STAP-subsidie verrekend op mijn factuur?

Bij je inschrijving zie je precies welke kosten er na aftrek van de STAP-subsidie overblijven.

Kost (het eerste jaar van) je opleiding meer dan € 1.000,-? Dan wordt de subsidie verrekend aan het eind van je opleiding of het eind van het eerste jaar. Dat betekent dat er minder maandtermijnen overblijven.

Een voorbeeld:

Je opleiding duurt 9 maanden en kost € 250,- per maand.

Met STAP-subsidie ziet je factuur er als volgt uit:

Maandelijkse kosten: 9 x € 250,-
STAP-subsidie: - € 1.000,-
Totale kosten: € 1.250,-

Betaling:

Maand 1-5: € 250,-
Maand 6-9: € 0,-

Mijn opleiding kost meer van € 1.000,-. Wie betaalt de rest?

Wanneer je opleiding meer kost dan € 1.000,- betaal je het restbedrag zelf. Je ontvangt hiervoor een factuur. Natuurlijk is het ook mogelijk om hierover afspraken te maken met je werkgever. Betaalt je werkgever de rest van je opleiding? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.Duurt je opleiding langer dan 12 maanden? Houd er dan rekening mee dat je vooralsnog alleen subsidie kunt aanvragen voor de kosten van het eerste jaar.

Wie ontvangt de STAP-subsidie?

Wanneer de STAP-subsidie aan jou wordt toegekend, betaalt UWV de subsidie rechtstreeks aan de LOI.

Klassikaal

Wat gebeurt er als mijn klassikale opleiding niet doorgaat?

Het kan voorkomen dat een opleiding onverhoopt niet start op de gekozen locatie en/of dag. Bijvoorbeeld omdat er niet voldoende aanmeldingen zijn. Afhankelijk van de mogelijkheden doen we je dan een voorstel voor een andere dag of locatie. Past dit voorstel niet in je planning, of is er geen andere optie beschikbaar, dan verplaatsen wij je inschrijving naar het eerstvolgende startmoment.

Mocht de opleiding vervolgens weer niet starten, of ga je niet akkoord met het nieuwe startmoment, dan annuleren wij je aanmelding. Eventueel toegekende STAP-subsidie komt daarmee ook te vervallen.

(Video) Listening to 5 Minutes A Day Removes Poverty, Get Rich Fast 🙏 Music Attracts Fortune, Prosperity

Vervalt de aan jou toegekende STAP-subsidie? Dan kun je in de eerstvolgende aanvraagperiode opnieuw STAP-budget aanvragen bij UWV. Wel moet je je dan eerst weer aanmelden voor een opleiding.

Videos

1. 30 Minutes Meditating on Money, You Will Quickly Become Rich 💰 Wealth Meditation | Attract Money
(Attract Money)
2. Flower Pot Candle Heater DANGER Explained In 60 Seconds.
(Norfolk Broads Forum)
3. God Will Help You Get Out of Poverty, BECOME RICH 💸 Music Attracts Wealth, Abundance and Prosperity
(Attract Money)
4. First Time in Sukhothai / Loy Krathong in Thailand / Traditional Thai Street Food Tour 2022
(Mickey Stotch)
5. Music to Attract UNEXPECTED MONEY Urgently, 888 Hz Abundance Money Meditation | Attract Money
(Attract Money)
6. 5,000,000 Dollars Will be Sent to You, Check Sent From Universe 💵 Music to Luck | Attract Money
(Attract Money)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated: 03/09/2023

Views: 6167

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.